İspanya’da ağır hasta çocuğuna bakabilmek için çalışma süresini azaltan ailelere ödenen CUME yardımı, 5 Kasım 2026’da Resmî Gazete’de yayımlanan 957/2026 sayılı kararnameyle yeniden düzenlendi. 5 Ocak 2027’de yürürlüğe girecek kurallar, hastalıkların değerlendirilmesini, ödeme dönemlerini ve başvuru belgelerini değiştiriyor. Yeni düzenlemede ilk yardım dönemi dört ay, ilk uzatma altı ay ve sonraki uzatmalar sekizer ay olarak belirlendi.
İspanya Sosyal Güvenlik sisteminin bu ödemesi, kanser veya mevzuatta tanımlanan başka ağır hastalık nedeniyle sürekli bakıma ihtiyaç duyan çocuğuna zaman ayırmak için işini azaltan sigortalı çalışanın gelir kaybını karşılıyor. Resmî Gazete’deki 957/2026 sayılı kararname yardımın kimlere ödeneceğini ve kontrol sürecini 19 madde ile iki ekte düzenliyor. İspanya’da yaşayan Türk aileler de aynı sosyal güvenlik ve bakım koşullarını sağladıklarında başvuru yapabiliyor.
CUME yardımı için ilk dönem ve uzatmalar nasıl hesaplanacak?
Yeni kararnamenin 12. maddesine göre ilk tanıma süresi dört ay. Bakım ihtiyacı devam ediyorsa bu dönemi altı aylık ilk uzatma izliyor; daha sonraki dönemler sekizer ay uzatılabiliyor. Süreler, çocuğun bakım ihtiyacını doğrulayan tıbbi beyanla ve yaş sınırlarıyla bağlantılı. Tıbbi belgede daha kısa bir bakım dönemi belirtilmişse yardım o süreyle sınırlı tanınacak.
Uzatma başvurusu, mevcut yardım döneminin bitiminden önceki üç ay içinde yapılabilecek. Başvuru tarihinin mevcut dönemin son gününe denk gelmesi de mümkün. İlk talepte hak, çalışma saatinin azaltıldığı tarihten başlıyor; bu tarihten itibaren üç ay içinde başvurulursa başlangıç günü esas alınıyor. Daha geç başvurularda geçmişe dönük ödeme en fazla üç aylık dönem için yapılabiliyor.
3 Kasım’daki Bakanlar Kurulu duyurusunda ilk tanıma ve uzatma süreleri daha kısa bir özetle açıklandı. 5 Kasım’da yayımlanan bağlayıcı metinde ise dört ay, ardından altı ay ve sonrasında sekiz aylık dönemler ayrı ayrı yazılıyor. EFE ajansının hükümet toplantısı sonrasındaki haberi de yeni dönemde belge süresinin uzadığını ve ailelere ilişkin farklı durumların kapsama alındığını aktardı.
Kimler yararlanabilir, çalışma süresi ne kadar azaltılmalı?
Ücretli çalışanlar ile kendi hesabına çalışan sigortalılar CUME yardımı kapsamına giriyor. Temel koşul, bakım nedeniyle çalışma süresinin en az yüzde 50 azaltılması. Çalışanın Sosyal Güvenlik sistemine kayıtlı olması, faaliyette bulunması ve yaşına göre gerekli prim günlerini tamamlaması gerekiyor. İki ebeveynin bulunduğu ailelerde genel kural, her ikisinin de çalışma veya kanunda tanımlanmış eşdeğer sigortalılık şartını taşıması. Tek ebeveynli ailelerde tek bakım verenin sigortalılık ve prim koşulları aranıyor. Başvuranın yaşı, CUME yardımı için gereken prim süresini belirliyor. Yirmi bir yaşından küçük çalışanlardan asgari prim günü istenmiyor. 21 yaşını doldurmuş ve 26 yaşından küçük kişiler için önceki yedi yılda 90 gün veya bütün çalışma hayatında 180 gün; 26 yaş ve üzerindekiler için önceki yedi yılda 180 gün veya toplam çalışma hayatında 360 gün prim koşulu uygulanacak.
Kararname, yarı zamanlı çalışanlar için mevcut yüzde 25’lik çalışma süresi sınırlamasını kaldırdı. Bu kişiler de kendi çalışma düzenlerinin en az yarısını bakım için azaltmaları ve diğer koşulları karşılamaları halinde yardım isteyebilecek. Serbest çalışanlar, işte harcadıkları zamanı haftalık 40 saatlik çalışma esasına göre beyan edecek.
Ödeme tutarı maaşın hangi bölümüne göre bulunuyor?
Ödeme hesabında CUME yardımı tutarı, kişinin geçici iş göremezlik ödeneğine esas olan sigorta matrahına göre belirleniyor. Bu matrahın yüzde 100’ü hesaplamanın başlangıç tutarı; sonrasında çalışanın mesaisindeki azaltma oranı uygulanıyor. Örneğin yüzde 50 çalışma azaltımı, ilgili matrah üzerinden yüzde 50 oranında yardım hesabı doğuruyor. Her başvurucunun matrahı farklı olduğundan tüm aileler için sabit bir avro tutarı bulunmuyor. Aynı çocuk için iki bakım verenin yardımı eşzamanlı alması halinde her birinin kendi düzenleyici matrahının yüzde 50’si esas alınıyor. Serbest çalışanlarda yardımın hesaplanmasında kullanılan geçici prim matrahlarının yıllık düzenleme karşısındaki durumu da yeni kararnamede açıklandı. İspanya’da kendi hesabına çalışan yabancılar için başvuruda faaliyet azaltımının belgelendirilmesi gerekiyor.
Ağır hastalık ve hastaneye yatış şartında hangi durumlar tanımlandı?
Kararnamenin 4. maddesi, evde hastane bakımı ile yoğun ayakta tedaviyi belirli koşullarda hastaneye yatışa eşdeğer sayıyor. Tedavinin hastane dışında sürmesi, sağlık hizmetinin niteliği nedeniyle seçilmiş olmalı ve çocuğun doğrudan, sürekli ve kalıcı bakım ihtiyacı devam etmeli. Hekim, tedavi biçimini ve gerekli sürekli bakımın niteliğini tıbbi beyanda açıkça göstermeli.
Yeni hastalık listesinde otizm spektrum bozukluğu ile Poirier-Bienvenu nörogelişim sendromu da bulunuyor. Yalnız hastalık adının listede yer almasıyla ödeme kararı verilmiyor; doktorun belirtilen yoğun bakım ihtiyacını belgelemesi gerekiyor. Tıbbi beyanı, kamu sağlık sisteminde çocuğu takip eden aile hekimi veya uzman hekim düzenleyebilecek. Teşhis ve tedavi özel sağlık kuruluşunda yapılmış olsa da kamu sağlık sisteminden bu beyan aranıyor.
Çocuğun eğitim hayatına devam etmesi ile bakım ihtiyacının sürmesi birlikte değerlendirilecek. Okula gittiği halde yoğun tedavi, ilaç takibi, kriz anında gözetim veya sağlık merkezine sık ulaşım gerektiren çocuklar için doktor değerlendirmesi esas olacak. İspanya’da okul kaydı ve bölgesel eğitim uygulamaları hakkındaki önceki rehber, eğitim işlemlerine ilişkin kayıt koşullarını içeriyor.
Boşanmış ebeveynler, iki bakım veren ve yaş sınırları
Aynı çocuk için koşulları sağlayan ebeveynler yardımı sırayla alabilecek; anlaşmayla yapılan nöbetleşmede dönemler en az 15 gün olacak. Ayrılık, boşanma veya ortak velayet durumlarında çocuğun hangi ebeveynle yaşadığına ilişkin karar ve fiilî yaşam düzeni dikkate alınacak. Birden fazla ağır hasta çocuğun bulunduğu ailelerde her ebeveynin farklı bir çocuğun bakımı için yardım alabilmesine de kurallarda yer veriliyor.
Çocuklukta teşhis edilmiş ağır hastalık nedeniyle gereken bakım 18 yaş sonrasında da sürüyorsa yardım belirli şartlarla 23 yaşına kadar devam edebiliyor. 23 yaşından önce en az yüzde 65 engellilik belgesi alınmışsa 26 yaş sınırı uygulanabiliyor.
İstisnai olarak yüzde 65 ve üzeri engellilik ya da üçüncü derece bağımlılık hali bulunduğunda, gerekli bakım ve birlikte yaşam koşullarıyla 26 yaşın ötesinde de hak sürdürülebilecek.
Başvuru için hangi belgeler hazırlanacak?
Çalışan, CUME yardımı başvurusunu bağlı olduğu Sosyal Güvenlik yönetim birimine veya ilgili iş kazası ve meslek hastalıkları karşılıklı sigorta kuruluşuna, yani mutua’ya yöneltilecek. Başvuru internet üzerinden veya yüz yüze yapılabilecek. Formun yanında şirketin çalışma süresi azaltımını ve tarihini gösteren yazısı, çocuğun hastalık ve bakım ihtiyacına ilişkin resmî tıbbi beyan, akrabalık veya bakım ilişkisinin belgeleri ve sigorta hesabına ilişkin kayıtlar yer alacak.
Kendi hesabına çalışanların faaliyet azaltım oranını içeren ayrı beyan sunması gerekiyor.
Kurum veya mutua, eksiksiz başvurunun ardından 30 gün içinde olumlu ya da olumsuz karar bildirecek. Kararnamede sürenin sonunda karar çıkmaması halinde başvurunun zımnen reddedilmiş sayılacağı da düzenleniyor. Kamu sağlık sisteminde belge ve hekim işlemleriyle ilgili genel bilgiler için Transit Haber’in İspanya sağlık kartı rehberi incelenebilir.
Mevcut CUME dosyalarında yeni hükümler ne zaman uygulanacak?
5 Kasım’da yayımlanan düzenleme, CUME yardımı için 5 Ocak 2027’de yürürlüğe girecek. Geçiş maddesine göre o tarihte devam eden yardım dosyaları yeni kararname hükümlerine tabi olacak; önce yapılmış geçerli işlemler yeniden başlatılmadan dosya kaldığı aşamadan yürütülecek. Başvuru sahibi lehine olan yeni hükümler, geçmişte tamamlanan işlemlere ilişkin değerlendirmelerde de öncelikli uygulanabilecek.
Uzun süren ödemelerde ayrıca tıbbi denetim öngörülüyor. İlk yardım kararından 24 ay geçtikten sonra ve iki yılda bir, kamu sağlık sistemi Tıbbi Teftiş biriminin bağlayıcı raporu uzatma dosyasına eklenecek. Mevcut dosyalarda ilk denetim raporu bakımından iki yıllık süre, son kabul edilen uzatma tarihinden başlayacak. Yeni yöntem, kararnameyle birlikte İspanya Sosyal Güvenlik Bakanlığının 3 Kasım açıklamasında duyuruldu.
Kaynaklar
- İspanya Resmî Gazetesi (BOE) — 957/2026 sayılı Kraliyet Kararnamesi, 5 Kasım 2026
- İspanya Sosyal Güvenlik ve Göç Bakanlığı — 3 Kasım 2026 Bakanlar Kurulu açıklaması
- EFE — 3 Kasım 2026 tarihli CUME düzenlemesi haberi
- Newtral — 4 Kasım 2026 tarihli CUME yardımında değişiklikler incelemesi
